
FoodStories: Heritagisation for sustainable value creation
FoodStories: Heritagisation for sustainable value creation
Prosjektperiode: 2025–2028
Finansiering: Norges forskningsråd
Kontaktperson v/ Maihaugen: Kristina Skåden, førstekonservator NMF, ph.d.
kristina.skaaden@lillehammermuseum.no
Om prosjektet
Forskingsprosjektet FoodStories: Heritagisation for Sustainable Value Creation handler om å revitalisere og modernisere den norske matkulturelle arven. FoodStories skal utforske og fremheve Norges kulinariske arv på en innsiktsfull og innovativ måte, og levere kunnskap og verktøy som kan bidra til å møte samfunnsutfordringer som bærekraftig utvikling, økt konkurranseevne i primærnæringene, rekruttering til matverdikjeden og sosial inkludering.
Facebook side
Velkommen inn i prosjektets offentlige Facebook-side! Vi er mange som følger siden og har glede av meldinger om mathistorie, arrangementer og prosjektresultater.
Virkninger/Impact
Vårt utgangspunkt er at mathistorie og -arv kontinuerlig inspirerer til kreativitet og innovasjoner, som igjen kan drive politiske endringer og svare på viktige samfunnsutfordringer. Vår hovedhypotese er at mattradisjoner og prosesser med heritagisering har stort potensial til å inspirere kreativitet og innovasjon, og dermed gi betydelig potensial for produkt- og tjenesteutvikling i den norske matverdikjeden, så vel som i museene.
Hva er heritagisering?
Heritagisation oversettes ofte til “arvskapning” på norsk. Dette handler om å se på arv som en prosess, ikke bare noe fast. Vi spør ikke bare hva arv er, men også hva arv gjør. Det betyr å finne, skape og gjenskape betydninger og verdier gjennom nye tolkninger av gamle og kanskje glemte ingredienser, teknikker og retter. Arvskapning skjer i ulike situasjoner, hvor nye generasjoner og (lokal-)samfunn gir nye betydninger til det som regnes som arv.
Mål og forskningsspørsmål
Overordnet har FoodStories som mål å øke forståelsen av Norges mat- og drikkearv og potensialet for verdiskaping, bærekraft og kulturell berikelse. Forskningsspørsmål er:
• Hvordan kan mathistorier og heritagiseringsprosesser brukes til kunnskaps- og forretningsutvikling i landbruks- og drikkevareindustrien?
• På hvilke måter kan mathistorier og heritagiseringsprosesser bidra til en økt andel av norskprodusert mat- og drikkekonsum?
• Hvordan kan mathistorier og heritagiseringsprosesser optimalisere utnyttelsen av lokale ressurser og redusere matsvinn?
• På hvilke måter kan mathistorier og heritagiseringsprosesser kreativt tolkes og tilpasses for å utvikle nye, kulturelt berikede kulinariske produkter som resonerer med dagens forbrukerpreferanser, samtidig som deres historiske essens bevares?
Museene: arenaer for læring om bærekraftig kulturarv
Maihaugen og Østfoldmuseene har ansvar for arbeidspakke 4: Museal samskaping, med fokus på museer som arenaer for læring om bærekraftig kulturarv. Vi skal sammen med våre partnere dokumentere kulturarv, utvikle kunnskap om grønn kulturarv og inspirere til innovasjon. Arbeidspakkeledere er Kristina Skåden, førstekonservator NMF ved Maihaugen (lead) og Marianne Løken, forskningsdirektør ved Østfoldmuseene (co-lead).
Samarbeid på tvers av fag og sektorer
Det tverrfaglige konsortiet er satt sammen av forskere fra et bredt spekter av akademiske bakgrunner, som sosiologi, museologi, arkeologi, kulturhistorie, historie, økonomi, gastronomi, innovasjon, entreprenørskap og forbrukerstudier. Prosjektet inkluderer også partnere fra den bredere kultursektoren, næringsliv og fagfolk som arbeider med ulike former for matkultur, matindustrier, samt utvalgte bønder og kokker.
FoodStories ledes av Annechen Bahr Bugge ved OsloMet og bygger videre på FoodLessons: Kulinarisk arv som en ressurs i bygging av Matnasjonen Norge 2030 (2021-2024). Prosjektet er finansiert av Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA) via Forskningsrådet.